diumenge, 13 de gener del 2013

SENTIT POSITIU I CONSTRUCTIU: una fórmula de treball i de vida per un arxiver/a.

En el món dels arxius hi ha, com en altres disciplines, diferents rols dels responsables dels centres. Si fem una valoració d'aquests rols, segur que coincidirien amb els perfils i rols de qualsevol organització, però amb un afegit important, la cultura i el món dels arxius desperten una singular implicació dels professionals respecte a les polítiques i accions que es desenvolupen des de les diferents administracions competents. Això vol dir, la visualització màxima del professional com un element del conjunt i amb una capacitat implícita per interactuar amb les polítiques macro i amb les decisions d'un sol arxiu.

Des de qualsevol direcció d'arxius, com passa amb qualsevol direcció d'una organització que genera polítiques i té associada una xarxa, es busquen estratègies que millorin els resultats de cada arxiu. El camí per assolir-ho i la seva metodologia implica a tots, sens dubte, i permet en alguns casos el necessari contrastat amb els agents implicats. Per tant, la política i l'estratègia l'elabora l'òrgan directiu, però aquesta resta subjecta a un procés i metodologia d'implantació. I és en aquest punt en el qual una organització eficient compte amb els professionals per tal de fixar estratègies de qualitat final. La direcció ha de comptar amb els seus treballadors més qualificats o amb responsabilitats implícites als seus càrrecs per assolir el compliment de les polítiques i les estratègies.

Aquesta introducció em permet emmarcar una figura que per mi ha estat exemplar en el món dels arxius del Departament de Cultura i que fa uns dies ens ha deixat. Una arxivera que professionalment ha reunit molts qualificatius positius, però que a més, tenia la virtut de treballar de forma solidària, sense exigències i amb un sentit constructiu impagable i que com a cap seu els darrers anys no puc més que agrair i valorar extraordinàriament.


Imatge del Bloc 'Dema serà un altre dia'
El dia 10 de gener de 2013 va morir la directora de l'Arxiu històric de Girona, Montse Hosta. No voldria per res del món deixar de dir algunes coses en aquest moment tant complicat. Sobre la seva qualitat humana probablement no soc jo la persona més qualificada per parlar-ne. Però per la relació professional i l'amistat que ja fa uns 10 anys teníem trobo necessària una reflexió en veu alta de com era i allò que va fer perquè per sobre d'altres consideracions, això era un dels seus grans valors, ser com era i fer les coses amb la implicació i professionalitat com les va fer.





L'anècdota

La vaig conèixer ja fa un temps quan encara era arxiver del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, pels vols del 2003. Des del primer dia em va semblar una bona professional i persona positiva, amb una energia inesgotable i, sobretot, recordo la seva proximitat, confiança i implicació professional. Jo tot just feia 4 dies que començava a voltar pels diferents arxius de gestió dels serveis territorials del Departament. Ara tocava Lleida al ST de Transports, un altre dia Tarragona a Habitatge i un altre dia a Girona, al ST de Carreteres, per exemple. I en un afer d'aquest darrer cas la vaig conèixer. Juntament amb l'Àngels Adroer, responsable en aquells moments de l'Arxiu central Administratiu de Girona varem gestionar algunes transferències que havien d'anar a l'Arxiu històric de Girona. Va ser una trobada breu, però en la qual recordo una bona entesa entre 3 arxivers. Varem riure una mica i en plantejà un cas concret que des del punt de vista arxivístic estava més clar que l'aigua, vam topar amb un inesperat inconvenient. Els expedients d'expropiacions del segle XIX restaven tots en un despatx del Servei Territorial i no hi havia manera de pressionar més al responsable per executar la seva transferència. El problema era peculiar i més vinculat al concepte de propietat del tramitador que a arguments de gestió documental. La veritat és que varem arribar a un acord molt senzill i que a mi com responsable del Departament em va ajudar molt. L'acord partia de la base que el tramitador d'aquest expedients es jubilava en 6 mesos. Ho varem debatre i a mi em tocava pressionar al màxim al cap del Servei, però la Montse va considerar i acceptar que enlloc de fer una pressió desmesurada s'havia d'usar estratègies més flexibles i, per tant, esperar la seva jubilació. I així ho varem fer. Vam executar la transferència sense problemes utilitzant una estratègia flexible i que va facilitar molt la meva feina.

Una professional qualificada, implicada i solidària.

A partir de l'any 2007, i com Coordinador d'Arxius del Departament de Cultura, la meva relació amb la Montse va augmentar considerablement. Evidentment vaig confirmar la vàlua professional que en altres moments ja havia copsat, però també vaig constatar una implicació i capacitat de treball molt elevada. L'Arxiu històric de Girona és un dels referents del conjunt de la Xarxa d'Arxius Comarcals i un dels arxius catalans més importants. En ell es desenvolupen projectes vinculats a la conservació, recuperació i difusió del patrimoni documental, però també altres vinculats al món educatiu, de recuperació del patrimoni documental a través de la digitalització o de recuperació de fragment hebreus amagats en les cobertes d'alguns documents enquadernats, especialment protocols.

La recuperació dels fragments dels pergamins hebreus va ser i és un projecte emblemàtic de l'arxiu que l'ha projectat a nivell internacional. Projecte que ha permès presentar l'arxiu a centres de rellevància internacional a Paris i a Israel. Tant és així que quan em va explicar el projecte que venia de temps enrere, la meva resposta no només va ser continuem endavant, sinó que anéssim buscant fórmules de fiançament perquè tingués certa continuïtat. La seva implicació era tal que vaig considerar que ella havia de ser l'ànima del projecte i fer tot allò que considerés per donar-li una dimensió internacional. Ens hem quedat a mig camí, però la seva força ens ajudarà continuar i assolir els objectius que fa uns anys ens varem proposar.


Imatge d'un fragment hebreu recuperat. (AH Girona)

En el món dels arxius tenim una màxima en la qual hi crec cegament, 'conservem per difondre'; és a dir, treballem per conservar un patrimoni que pugui ser ensenyat, difós i transmès a la societat. En aquest punt, la Montse sempre va tenir molt clar que calia actuar més enllà del propi arxiu i conservar per difondre allò que té l'arxiu. Hem de pensar que és un arxiu amb més de 2.300 usuaris presencials per any, primer de tota la Xarxa. Les seves propostes d'exposicions, jornades i cursos sempre tenien aquesta orientació de transferir el coneixement i fer-lo de tots, dels gironins i dels catalans perquè un del seus valors ha estat fer productes exportables fora de Girona i que fossin sensibles a altres zones geogràfiques. Exposicions que han voltat per tota Catalunya com 'Sumaríssim' o 'Apocalíptica'. Aquestes han estat aprofitades ja que permetien una modelació i adaptació a cada arxiu / comarca i han permès una exposició en més de 15 comarques.
 
Aquesta capacitat de treball, la implicació en els diferents assumptes vinculats a l'arxiu i a la cultura en general es percebien fàcilment. Com a professional i arxivera sempre tenia una actitud positiva, constructiva i solidària. Positiva perquè davant les adversitats d'alguns projectes, complexitats de finançament o altres problemes més quotidians, la seva actitud sempre va ser de mirar endavant, superar les dificultats i buscar solucions. No cal dir que per mi, com a coordinador d'arxius i per la subdirecció, això era una garantia d'èxit segura perquè la base de qualsevol projecte és l'equip de professionals que hi participen. Aportavau una base sòlida i una actitud de permanent col·laboració i entesa mirant endavant i buscant el millor camí per assolir els objectius. Les polítiques i estratègies que comentava al principi de l'article, podien ser o no del seu gust professional, però una vegada expressades les seves opinions hi donava el màxim de suport amb una implicació remarcable encara que no fossin del seu parer. I en els darrers anys, creieu-me, alguns casos hem tingut i sempre li agrairé la seva complicitat i comprensió desprès de pendre les decisions. El seu caràcter la feia de per si una persona molt constructiva en els seus plantejaments. La Montse va estar membre de diferents grups de treball de la Xarxa Arxius Comarcals (WEB, Serveis didàctics, Repositori Segur, etc.) i es d'aquells arxiveres/es que com a coordinador t'agraden que participin en grups de treball. Professionals que a més de la seva qualificació professional i coneixement aporten un plus, una manera de fer que permet comptar amb ells en la presa de decisions perquè entenen els objectius i busquem aportar el seu coneixement sense condicions ni discursos excloents. Els seus comentaris podien ser compartits o no, però sempre aportaven un plus i un reconeixent de que es feien amb la voluntat de sumar aportacions i punts de vista. I, no menys important, comentaris fets amb respecte de totes les idees i acceptant que les conclusions finals , fossin o no les expressades, serien respectades pel bé comú. Per mi una manera de donar valor afegit a un grup de treball i al projectes que es desenvolupen, una manera d'expressar punts de vista i respectar-ne d'altres sense posicionaments intransigents. Sempre amb una mirada constructiva, de millorar i aportar coneixements, experiències i propostes. La seva capacitat de formular accions solidàries la voldria recollir en el marc de forma part d'un conjunt d'arxius. És conegut que a Catalunya la Generalitat disposa de 3 arxius 'provincials' a Girona, Lleida i Tarragona i una Xarxa d'Arxius Comarcals de 38 que inclouen aquest 3 grans centres. Són realitats diferents, però que la Xarxa agrupa amb un sentit de país. No faré broma sobre algunes converses sobre la paraula 'provincial' i que resultaven certament divertides perquè en clau d'humor tot és més senzill. La Montse va defensar sempre aquesta singularitat dels 3 arxius 'provincials', però amb un màxim respecte per la resta d'arxius i, en definitiva, companys. En totes les reunions i converses he percebut una demanda clara i precisa sobre el paper dels arxius històrics de Girona, Lleida i Tarragona i respectuosa amb la resta d'arxius d'àmbit exclusivament comarcal.

Són aquestes 3 adjectius, des del punt de vista professional, un agraïment a la Montse qui per sobre de la seva expertesa i experiència va afegir valors i actituds que la feien molt i molt valuosa com a persona, com arxivera i com a directora.
Inauguració de l'Arxiu comarcal de la Garrotxa


La redacció del projecte executiu del nou edifici de l'Arxiu va fer que s'impliques al màxim amb un objectiu de millorar, finalment, una mancança greu com eren les actuals instal·lacions de l'arxiu. El projecte aprovat és molt interessant i dibuixa un arxiu molt funcional i confortable pels usuaris i pels treballadors.

Varem tancar els requeriments funcionals amb molta dedicació i sempre amb la màxima complicitat de la Montse que va participar més que activament en aquesta redacció. Des de la Subdirecció General d'Arxius i Gestió Documental del Departament de Cultura vam ajustar els requeriments per fer de l'arxiu un referent. Esperem que el Ministerio de Educación, Cultura y Deportes compleixi el seu compromís d'iniciar les obres aquest 2013, una vegada finalitzada la Biblioteca Provincial de Girona. Mig en broma i atesa la situació de crisi, la Montse em comentava que ella no veuria l'arxiu perquè es jubilaria abans, cosa que jo rebia mig en broma i li recordava els compromisos 2013 del Ministerio de Madrid. “El projecte és bo i serà molt impactant funcionalment, Montse”, li deia per calmar-la, ara cal esperar que acabin la Biblioteca.

Més enllà de la feina d'arxivera

La seva vessant solidària i d'implicació amb temes complexos quedaven palesos amb el dia a dia i la seva vinculació a molts projectes. Alguns relacionats amb el món de les dones, Arxivers Sense Fronteres i la cerca d'instruments arxivístics per mostrar els períodes més foscos de la nostra història. Especial rellevància era la seva actitud davant episodis vinculats amb la Guerra Civil i l'exili i la necessitat de generar eines que permetin recordar a la societat els errors històrics i el valor de la democràcia. I no menys important la seva energia i implicació en el projecte de recuperació de fragment hebreus ocults en cobertes d'alguns documents que es trobaren a l'Arxiu històric de Girona.

Coll de Lille. Jornada sobre l'exili organitzada per l'AHG
La seva capacitat de vincular-se amb associacions i col·lectius amb inquietuds culturals va fer que participés d'iniciatives com l'organització de sortides culturals. En varen ser moltes i jo vaig tenir el plaer d'anar a alguna d'elles. Recordo el dia que em va comentar que volien fer una sortida seguint el camí de l'exili, pujant al Coll de Lille i acabant a la Platja d'Argilés. Va ser una jornada extraordinària i intensa, amunt i a baix, gaudint d'una magnífica barreja de muntanya i cultura. Una combinació que personalment m'encanta i que intento fer sovint. Aquesta va ser una oportunitat de viure una sortida amb tot un grup de gironins inquiets per la cultura, per la nostra història i per poder viure moments d'evocació de fets històrics des dels llocs on es va produir. Personalment ho vaig trobar brillant i així li vaig comentar a la Montse, unes iniciatives que ajuden a projectar el paper d'un arxiu i associar-lo a la societat. Un exemple d'implicació, compromís i dedicació difícil de superar, sens dubte.

I la muntanya també era un tema que acostumaven a comentar. Les caminades en el seu viatge per Argentina o per qualsevol indret ens permetien fer el cafè sense parlar de feina, cosa que sempre és d'agrair i et fa ser més proper que si només parles de feina.

Suposo que moltes coses quedaran en l'AHG i seran ferm testimoni de la seva empremta, no ho dubto. La trobarem a faltar com companys de feina, però sobre tot com amics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada