dissabte, 30 de març del 2013

P.I.C. Cultura, Muntanya i Gastronomia


P.I.C.+
 
 
Realment coneixem Catalunya ? Els catalans som conscients d'allò que tenim ? En un moment on el concepte de nació pren un valor global i ens implica a tots, tenim identificats quins són els principals valors culturals i de paisatge. Quan catalans han pujat i coneixent els cims del Canigó, el Puigmal, el Pedraforca o la Pica d'Estats ? Molts hem escoltat les indignants dificultats de retorns dels documents catalans que estan a Salamanca, però coneixement realment el nostre patrimoni documental ? Sabeu que el tenim a Internet, i un 1.000.000 més de documents, l'Acta de la Cort General de Catalunya de l'any 1359 celebrada a Cervera sota el regnat del rei Pere III i molts altres documents que ens identifiquem com el que som ?


La Pica d'Estats, Pic Verdaguer,  Punta Gabarró, Pic Rodó de Canalbona i, al fons a l'esquerra, el Pic del Montcalm són un exemple del magnífic repertori de muntanyes i rutes de Catalunya (@ Imatge captada per Enric Cobo Barri des del Pic del Sotllo i modificada posteriorment)

Són moltes qüestions, però des de la humilitat del que elabora un recull de singularitats proposo un projecte que interacciona cultura, esport i gastronomia. Cultura, muntanya i gastronomia són elements que generen una part molt important de l'interès dels ciutadans i consumeix una part del temps d'oci de molts catalans. Aquesta correlació d'interessos ha provocat en molt municipis la creació de rutes, itineraris i propostes turístiques pels propis ciutadans de la vil·la o la comarca, però també es converteix en una proposta, un reclam pels potencials turistes de tota Catalunya, Europa o el món.

 Girona té un ampli repertori de punts d'interès cultural,
només uns pocs seran els escollits (@Imatge d'Enric Cobo Barri)

Davant aquest escenari bastant conegut, ja que per motius professional observo regularment propostes dirigides a connectar la cultura amb altres sectors estratègics com són el turisme, la gastronomia i com una constant en les prioritats de molts ajuntaments i de la pròpia Generalitat de Catalunya, neix la idea del projecte P.I.C. Una idea sobre aquesta connexió entre diferents punts d'interès que es poden complementar i una visió personalitzada d'allò més rellevant de cada comarca de Catalunya.

Garnatxa Blanca 100%, Priorat, Montsant, Empodrà, Penedès,...
mil denominacions d'origen de molta qualitat i unes recomanacions
bàsiques per comprar productes de qaulitat a bon preu... si és possible.


Òbviament, és una visió personalitzada, influïda pels arxivers comarcals i els arxivers dels municipis de capital de comarca amb els quals tinc una relació professional directa. De cada municipi, cada comarca es poden destacar molts elements culturals, però en aquest sentit assumeixo el risc que tota selecció suposa. Segur que hi ha més llocs d'interès, més rutes de muntanya o passejades interessants i innumerables restaurants de qualitat. Però la selecció incorpora una certa i insalvable subjectivitat que forma part del projecte. 



I com som arxivers, no pot faltar la referència a l'arxiu on es diposita un apart molt important del patrimoni documental i, destacant aquells documents més rellevants de cada arxiu. Una referència necessària, tot i que difícilment incorporable a les rutes turístiques, esportives o culturals de cap de setmana. Voldria matisar que la proposta de punts d'interès cultural estan molt focalitzats a la capital de comarca, tot i que segur que en el conjunt de cada comarca hi ha molts més. En tot cas, formaria part d'una ampliació futura del projecte.
 


Documents essencials i documents interessants..., un dilema que cada arxiu resolt en la seva pàgina WEB i que el projecte permetrà descobrir. Cada arxiu amaga imatges sorprenents i molt interessants que seran un perfecte contrapunt als continguts més turístics de la proposta (@ Imatge de l'Arxiu històric de Girona)








Objectius del projecte:


  • Proporcionar una relació dels principals monuments i llocs d'interès cultural de cada comarca, especialment de la capital de comarca i, en la mesura de les possibilitats del conjunt de la comarca. Això sí, amb una versió 'mini' del catàleg de patrimoni local.
  • Visualitzar els monuments i espais d'interès a través d'imatges capturades amb dispositiu mòbil.
  • Conèixer el món dels arxius comarcals i municipals com part essencial del patrimoni cultural menys visible, a través de la seva pàgina WEB i dels documents destacats.
  • Conèixer els cims més alts de cada comarca de Catalunya i en la mesura de lo possible obtenir referències i enllaços de rutes i itineraris de muntanya en cada comarca.
  • Recomanacions sobre els restaurants més interessants de cada comarca. Això sí, a partir d'una idea personalitzada de la relació qualitat / preu. No es tracta d'una relació dels millors restaurants, sinó d'aquells que permeten un bon menja i un bon vi a preu raonable.
  • Donar a conèixer els millors vins i llocs per la seva compra en cada comarca. No cal dir que tenim un patrimoni enològic molt interessant i que cal conèixer...


Tots aquest objectius entrellaçats configuren una proposta cultural, esportiva i gastronòmica d'allò és interessant.



Metodologia


En el marc de les reunions que em porten per a tota Catalunya i amb el suport dels arxivers comarcals i municipals destacaré els elements més rellevants i identificatius. Així, aquest any m'he proposat identificar llocs singulars de cada capital de comarca, però no des del punt de vista del turista accidental, sinó del que coneix el seu patrimoni i el territori en primera persona. Identificar els llocs d'interès de cada capital de comarca hauria de permetre dissenyar un repertori de punts d'interès culturals fàcilment visitables i amb la identitat del que viu en el món local i comarcal. Però amb la possibilitat de deixar-me algun punt d'interès, perquè, quins són els 25 monuments més importants de Catalunya ? ... per exemple.

No cal dir que accepto suggeriments de tots els que vulguin aportar continguts, referències o recomanacions. Sembla lògic pensar que la suma de coneixement produirà una relació més acurada i de més qualitat.





Resultats del projecte


  • Llistat de comarques amb recomanacions de punts d'interès cultural, especialment monument i museus, però de forma selectiva.
  • Imatges de llocs singulars capturades amb dispositiu mòbil i que seran una primera imatge del monument.
  • Enllaç a la pàgina WEB de l'arxiu on es podran veure els documents més destacats de cada arxiu.
  • Llistat de comarques amb els cims de cadascuna; és a dir, la muntanya més alta de cada comarca com a contrapunt 'esportiu' al mon cultural i gastronòmic.
  • Llistat de restaurants que personalment han resultat de bon menjar i amb un cost raonable. Per raons de publicitat comercial probablement aquesta relació només sigui accessible per facebook (enric cobo barri).
  • Llistat de comarques amb recomanacions dels vins més destacats i els llocs per poder fer una compra amb amplia oferta.

Per tant, una projecte de relació entre cultura, esport i gastronomia que se suma, segur, a les milers de propostes més estructurades i documentades, però amb un to personal i de proximitat en cada comarca en tant en quan compto amb les referències que els professionals del món dels arxius aporten del seu entorn més immediat.



Bona caminada, bona visita i bon menjar !!! ... i penseu que en cada comarca hi ha un arxiu per ajudar-vos...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada