diumenge, 12 d’octubre del 2014

Girona 2014: Arxius i Indústries Culturals, un Congrés Internacional d’Arxius amb forta presència catalana

Un congrés internacional en el marc d’una Catalunya que aposta per una política arxivística activa i amb professional altament qualificats en tots els àmbits de l’arxivística i la gestió documental. I així ho demostra la participació dels arxivers catalans en el congrés que amb unes 26 comunicacions representen una aportació quantitativa i qualitativa molt rellevant.

Per tant, una participació activa en el congrés a través de la seva organització per part de l’Arxiu Municipal de Girona i la col·laboració de la resta d’institucions catalanes que hi han col·laborat, tant en comitè organitzador com científic. Una aportació històrica en les comunicacions ja que és el congrés internacional on es presentaran més comunicacions d’arxivers i gestors de documents de Catalunya, sens dubte. I, finalment, una participació activa en els òrgans del Consell Internacional d’Arxius a través de les seccions i altres òrgans.

Organització, un primer èxit: un congrés internacional d’arxius a Girona.

Indubtablement l’esforç i dedicació de l’Arxiu Municipals de Girona, liderat per en Joan Boades, per amb el seu equip de col·laboradors, ha donat com a resultat, primer, l’organització d’un congrés internacional a Girona, cosa poc habitual en el context del Consell Internacional d’Arxius que acostuma a situar aquests esdeveniments de gran format en les capitals dels estats. 

En segon lloc, una organització que ha comptat amb la resta d’agents arxivístics de Catalunya buscant, lògicament, la suma dels recursos i esforços per assolir un millor resultat. I en aquest context la presència en el Comitè Local ha permès comptar amb els arxivers més propers a l’entorn gironí i en el Members of the program committee ha buscat la complicitat, a més de figures rellevants de l’arxivística internacional, la d’arxivers catalans com Joan Antoni Jiménez, responsable de l’Arxiu del Servei Català de la Salut, Enric Cobo Barri, Coordinador General d’Arxius del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya o Joan Soler, president de l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya (AAC) i la col·laboració Lluís-Esteve Casellas, David Iglésias i Anna Gironella de l’Ajuntament de Girona - Arxiu Municipal.

Comunicacions: 26 comunicacions ‘Made in Catalonia’

Una aportació que abraça àmbits que van des de projectes en l’àmbit educatiu com és el cas de la comunicació que presenten conjuntament el Departament de Cultura i el Departament d’Ensenyament amb el títol ‘Apadrinem el nostre Patrimoni: acció integral sobre un element patrimonial amb tecnologies de l’aprenentatge’ o ‘DIDÀCTICA en LÍNIA: sinèrgies entre docents i arxivers per posar en línia materials didàctics amb documents d’arxiu’.

Sense oblidar un dels projectes més interessants i ambiciosos dels darrers i que té la missió de recuperar el patrimoni de milers d’entitats esportives i que presentem sota el títol ‘Fem Esport ... Fem Arxiu’ : recuperem la memòria dels clubs esportius des dels clubs esportius’ amb col·laboració amb l'ICA, diputacions i ajuntaments catalans.

O la participació de l'ACC_GD de Catalunya amb 'Arxius i indústria: oportunitats i inversió real a Catalunya' i experiències d'alguns arxius en l'àmbit d ela difusió per Internet i de la fotografia.

I, també, en l’àmbit de l’administració electrònica, la preservació digital i les polítiques de certificació, les experiències i comunicacions són una mostra del nivell d’implicació dels arxivers i institucions catalanes. Amb exemples com 'Autèntics des del principi: digitalització i compulsa electrònica de documents des del Registre d’Entrada' o 'La certificació en ISO 30301 de l’ESAGED: una iniciativa pionera'.

O altres comunicacions que proposen una gestió més eficient dels recursos tecnològics com són ‘Arxius en Línia: una realitat en transició cap el portal d’arxius catalans’, ‘GOAL (Gestió Oberta de l'Administració Local): un aplicatiu corporatiu al servei de la gestió integral de la documentació’ o una de les referències del Sistema d’Arxius de Catalunya ‘La implementació de l’accés a la informació a Catalunya. El rol de la Comissió Nacional d’Accés, Avaluació i Tria Documental’.

International Archives Council / Consell Internacional d’Arxius (ICA / CIA): un espai amb presència d’arxivers catalans

La projecció internacional de l'arxivística catalana es concreta amb la presencia activa al Consell Internacional d’Arxius, en 10 seccions. En 5 seccions amb representació en els comitès directius (steering committee) i 5 seccions com a membres i en Joan Boadas, Cap de l’Arxiu Municipal de Girona, com a Comissionat del Consell Internacional d’Arxius per als arxius fotogràfics i audiovisuals.

En resum, en els tres àmbits d'impacte del congrés, organització, participació en seccions i aportacions en comunicacions, els arxivers i gestors de documents catalans no només han estat a l'alçada, sinó que són una mostra de la qualitat professional dels arxivers catalans i de l'energia d'aquest sector professional.


Enllaços d’interès:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada