dissabte, 18 de febrer del 2012

Homines Terracia: publicacions amb valor afegit


En ocasions es fixa la mirada en novel·les històriques i un seguit de literatura basada en la història amb més o menys rigor històric. En l'altre extrem tenim publicacions de caràcter científic i per un col·lectiu selecte d'investigadors i historiadors. Indubtablement són dos extrems de difícil connexió i amb objectius i públic molt diferent.
El camí no sempre ha de ser únic i des de la Subdirecció General d'Arxius s'impulsa la publicació de llibres amb un denominador comú, la seva relació amb els documents dipositats en els arxius. Aquestes línies anomenades 'Arxius i societat' i 'Arxius i documents' aporta una varietat important de temàtiques i estils que permeten una difusió del patrimoni documental des de diferents perspectives i utilitzant registres molt diferents segons el llibre. De fet, el document és la base, però la història i el relat dels fets són la essència d'aquestes línies de publicacions. Per dir-ho més planerament, el document és la font primària que permet elaborar o completar una història.

El passat dijous 16 de febrer es va presentar aquest llibre a l'Arxiu comarcal del Vallès Occidental fruit d'una col·laboració entre el Departament de Cultura i l'Ajuntament de Terrassa.
A part d'aquesta projecció dels documents, un altre objectiu és difondre el patrimoni en un àmbit local, comarcal i nacional amb continguts diversos amb un fil conductor, el document, l'arxiu i la societat. Aquest fet es pot observar en la diversitat de publicacions dels darrers anys que van des del llibre sobre Ramon Vinyes: un home de lletres entre Catalunya i el Carib deJordi Lladó, Les riuades del segle XX al Pallars Sobirà: 1907, 1937 i 1982, de Carles Balash, Joan Becat, Carme Maria Marugán, Antoni Nadal, Verònica Rapalino i Ruben Remacha fins el Dietari de postguerra del baró d'Esponellà 1940-1945 a cura de Javier Tébar Hurtado.
Des d'aquest punt de vista, Homines de Terracia. Cultura escrita i hegemonia feudal (Terrassa, ca. 950-1150) de Vicenç Ruiz suposa un pas endavant en aquestes publicacions que conjuguen al meu entendre molt encertadament una visió més clàssica de la història amb noves visions crítiques utilitzant allò que és més important per testimoniar el passat els fets, els documents. Com en altres publicacions anteriors l'autor aconsegueix combinar la informació dels documents i les fonts primàries amb una visió més dinàmica i menys científica de la històrica. Sense perdre el rigor de l'anàlisi històric, la contrastació de les dades i el parlar dels documents aquest llibre assoleix, com bé exposava el seu autor en la presentació, un triple objectiu. Primer, dotar al món científic i acadèmic d'un instrument crític i valoratiu d'un període que permet interrogar-se sobre la vida al segle X i XI en un entorn proper a la Terrassa actual i que permet, en algun dels temes tractats, trencar amb algunes de les tesis més fonamentades sobre aspectes de la societat i economia del moment. Segon, és un instrument de proximitat pels Terrassenc i vallencs que facilita la comprensió dels primers habitants del Vallès des d'una perspectiva de societat organitzada i estructurada. Tercer, una eina clau de divulgació i coneixement per la societat en general que permet, superant la contundència del títol, penetrar en les històries més reals de l'època.
Dels paral·lelismes entre situacions socials i econòmiques del passat que ajuden a entendre el present i el futur tenim molts exemples. Aquest llibre exposa un cert paral·lelisme en alguns fets quotidians que salvant les distàncies i el context poden ser interpretats com molt actuals. Posar-he un exemple que vaig trobar tant significatiu com actual. Un Judici de taules representava en aquella època una repàs a les accions desenvolupades per un senyor o noble. En el present la paraula 'passar comptes' representaria una mena de judici de taula contemporani. La qüestió és, servia en el passat de molt ? En l'actualitat aquest retre comptes, és útil i eficaç ?
Finalment, incidir en la necessària complicitat i col·laboració entre administracions en la publicació d'aquest tipus de llibres i que fixen un model eficient de gestió cultural. Aquesta línia de publicacions reforça el patrimoni documental des de la vessant d'una difusió especialitzada, però també permet generar productes d'orientació més genèrica i permeables a la societat en general. Aquest és potser el camí, construir un discurs rigorós amb la història i que permeti aporta contingut científic i cultural. Fer-ho sota el convenciment que cal elaborar un discurs científic i històricament impecable, però sense oblidar que els documents han de parlar per la societat i s'han de fer transparents i comprensibles a aquesta mitjançant publicacions d'impacte social i d'ampli abast amb un registre més planer i atractiu. Homines Terracia aconsegueix compaginar aquesta doble visió, aporta un anàlisi històric rigorós i el comunica de forma no excloent per la societat en general. Permet introduir-nos en la vida del final de l'alta edat mitjana amb certa facilitat lectora i visualitzant les activitats més quotidianes i aquelles mes significatives com les campanyes de confiscació de béns del poble i pagesos per part d'alguns senyors i nobles explicades amb tota mena de detalls per l'autor. Això sí, hem de superar la duresa del títol i no espantar-nos al primer cop d'ull.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada