diumenge, 10 de juny del 2012

Setmana Internacional dels Arxius: un èxit en creixement

El dia 9 de juny s’ha celebrat el Dia Internacional dels Arxius que en alguns entorns s’amplia en la Setmana Internacionals del Arxius. És una celebració que en els darrers anys ha esdevingut creixent en quan l’impacte tant en els sectors més vinculats a l’arxivística com en la societat en general.
 

Un dels elements que cal destacar és la implicació del conjunt d'arxius catalans, des de l'Arxiu Nacional, fins els arxius comarcals, municipals, diputacions i privats. Un èxit que en els darrers anys estan fent visible la feina de divulgació dels arxius. Els arxius estan superant el tòpic clàssic de ser centres de conservació del patrimoni per incorpora la difusió com un element estratègic més dels arxius. Aquestes noves línies estratègiques es visualitzen en els actes dels arxius durant aquesta setmana i mostren la voluntat de generar productes propers a la societat amb un ventall molt ampli de propostes d'activitats.

De les més de 100 activitats que s’han desenvolupat durant aquesta setmana, destacaríem una classificació d’activitats que podria seguir esquema:
  • Jornada de portes obertes
  • Exposicions
  • Presentacions de projectes
  • Inauguracions de nous espais
  • Tallers i cursos de formació
  • Projeccions de pel·lícules i documentals
Per destacar-ne alguna, la inauguració d’un arxiu com l’Arxiu comarcal del Baix Empordà representa una activitat central. Un equipament amb la finalitat de preservar, conservar, tractar i difondre el patrimoni documental d’àmbit comarcal incorporant a tal efecte un ús intensiu de les noves tecnologies de la informació i les comunicacions esdevenint una institució promotora de la innovació i de la gestió del coneixement a la comarca del Baix Empordà. Aquest tipus d’arxiu d’última generació permeten conservar els documents amb un ús sostenibles de la energia que requereix per fer funcionar els sistemes de control ambiental; és a dir, incorpora sistemes i instal·lacions que garanteixin un control ambiental el màxim de rigorós amb els costos més sostenibles. Disposa d’amplis espais de consulta, de treball i de dipòsits amb una previsió de creixement.


Però també es poden trobar actes de cooperació com la Presentació del tractament i digitalització de l’Arxiu de l’Orfeó Català de Mèxic pel qual a través de l’Associació d’Arxivers sense Fronteres (AsF) s’ha organitzat l’arxiu físic i s’ha digitalitzat una gran part del fons que romandrà dipositat en el Repositori Segur del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. I des d’aquest repositori, es podrà consultar a través d’Arxiu en línia, el sistema d’informació de l’Arxiu Nacional de Catalunya i la Xarxa d'Arxius Comarcals que recull més de 4 milions de registres i poc menys d’1 milió d’imatges.


El projecte de digitalització de les actes municipals de la Conca de Barberà va reunir a tots els alcaldes de la comarca, als quals es va lliurar un pen drive amb les imatges digitalitzades. En conjunt s'han digitalitzat 226.5332 documents que suposen unes 7.037,68 Gigabytes, els quals es podran consultar a través d'Arxius en Línia sempre i quan siguin d'accés públic. Durant l'acte es van projectar imatges i explicacions del desenvolupament del projecte i es va poden veure una mostra dels documents originals.

Un dels actes més populars i que ha tingut una acollida més multitudinària ha estat la projecció del documental “Món pagès. Les masies de Sant Feliu de Llobregat”. Món de pagès és un treball que apropa la pagesia a la ciutadania actual i trasllada a l'espectador a través de recorreguts per les diverses masies de Sant Feliu de Llobregat. La proximitat de les imatges respecte a la població representa una característica i dóna una gran potencialitat al documental, ja que permet l’elaboració de productes destinats a diferents públics (escoles, col·lectius diferents). En les 2 projeccions realitzades s'ha arribat als 1000 espectadors, cosa que considero un veritable èxit d'assistència per un acte organitzat per un arxiu.

Per tant, un èxit que cal consolidar en el calendari de festes culturals i, si és possible, dimensionar més en els àmbits dels mitjans de comunicació d'impacte nacional. Els mitjans de comunicació locals i comarcals ja estan assumint el seu paper respecte la projecció dels arxius, ara falten els mitjans nacional als que sembla costa de visualitzar la cultura i els arxius com un element essencial de la nostra història i de la nostra cultura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada