diumenge, 18 de novembre del 2012

ÈXIT TOTAL: Cursa Jean Bouin i VI Jornades Arxivers sense Fronteres coincideixen en l'èxit de participació i implicació.


Som un país actiu, amb gran capacitat de generar activitats esportives, culturals, socials...i, d'alguna manera, aquesta energia ens reforça la nostra pròpia identitat. Un poble que pensa és molt important, un poble que té una sensibilitat per la cultura i per protegir el patrimoni. Però si li sumem un poble que genera gairebé infinites activitats esportives, el resultat és un poble amb una ment sana, clara i amb un esperit obert, solidari i esportiu.

 



Hi ha esdeveniments que mostren l'impuls de la societat en tots els seus àmbits, des de les vessants més esportives i d'oci fins aquelles que representen un creuament entre la cultura i la solidaritat. Els dies 16 i 17 de novembre s'han celebrat la VI Jornades d'AsF que han tractat la relació entre tres conceptes, arxius, identitat i exili i tot just el diumenge 18 ha tingut lloc la 89à cursa Jean Bouin, una clàssica que arrencava l'any 1920 i mostra aquest esperit esportiu d'una nació.

I què relaciona la Jean Bouin amb unes jornades d’arxivers sense fronteres ? Doncs penso que més coses de les que pensem a priori. Això sí, em permetreu certes llicències perquè comparar un 'acte' que aplega a més de 16.000 persones amb un altre que ho fa sobre unes 100 no pot tenir una comparació lineal. Segur que hi ha més punts de coincidència, però aquests 4 representen, al meu entendre, eixos essencials en el desenvolupament d'esdeveniments d'aquestes magnituds.

Organització. L'equip organitzatiu d'unes jornades, tant en la vessant purament organitzativa com en el comitè científic, ha de tenir un generós esperit constructiu, respectar que la fi és important, però els camins s'han de fer de forma sòlida entre tots. Tant l’equip que organitza una cursa amb més de 15.000 participants com l'equip d'unes jornades tècniques que n’aplega 100, té la necessitat de disposar de persones clau en cada vessant organitzativa.


Un bon lideratge és imprescindible, però entenent líder com el professional o professionals que a més d'aportar el seu coneixement, experiències i qualitats, són capaços d'organitzar a la resta, generant un ambient de complicitat vers l'objectiu, gestionar 'humilment' les incidències i fer que tots els membres de l'equip puguin aportar el màxim i se sentin partícips d'allò que hom ha considerat l'objectiu essencial. Aquest objectiu acostuma a ser l'èxit de la jornada o esdeveniment en relació a l’assistència de públic, de qualitat dels continguts, grau d’acolliment dels objectius fixats per la pròpia organització i gestió de les incidències.

En un acte els problemes esdevenen reals quan no hi ha solució (una bona organització també implica un anàlisi de riscos i detectar quins punts són més crítics pel correcte funcionament de l'acte; és a dir, disposar i fer públic a tota l'organització d'una relació de punts crítics amb el repertori de solucions). Sempre he pensat que quan s'organitza un acte, des del més petit fins el més gran, cal ser conscient que apareixeran problemes. En aquest sentit, hi ha gent que no serveix per organitzar actes o esdeveniments perquè fan del problema, el problema. Porto organitzant actes i activitats des de que tinc 18 anys, des d'esquiades amb 100 nois d'institut fins sortides culturals amb usuaris de totes les edats i detecto de forma natural els aspectes que envolten els esdeveniments com la Jean Bouin o un congrés. Però en tots els casos, l'esperit ha de ser que si un problema no els tenies previst, cal actuar fredament i buscar la solució més eficaç. Cal tenir un repertori de solucions, una ment oberta i saber escoltar als membres del teu equip per buscar solucions a situacions que a vegades semblen molt crítiques.

I des d'aquest sentit, tant la jean bouin com les jornades d'AsF representen un repte organitzatiu important amb les diferents magnituds i que s'han resolt amb excel.lència. Les Jornades d'AsF, a més, pel coneixement més directe que tinc dels organitzadors i les circumstàncies han estat del tot exitoses. Per tant, felicitar a l'equip del comitè organitzador i científic perquè amb els recursos de què disposen han organitzat una jornada sense fisures i amb molt bona acceptació per part dels assistents.

Contingut. Un element clau per l'èxit d'un esdeveniment és garantir que el contingut serà interessant i generarà una demanda entre els col·lectiu al qual s'adreça. La Jean Bouin no cal dir que genera una expectativa clara i definida sobre el conjunt d'esportistes d'aquest país i de fora. Proposa un recorregut / contingut molt interessant i agradable, permet corre per carrers emblemàtics de Barcelona com són la Gran Via, Passeig Colom i Paral·lel per acabar davant la Font de Montjuïc. En el cas de les Jornades d'AsF sobre arxius, identitat i exili el contingut ha estat molt interessant i representa una vessant de solidaritat professional i humana del sector arxivístic. 


Aspecte, aquest, que lliga perfectament amb l'esperit d'una cursa o activitat esportiva en la qual, fora dels terrenys més professionalitzats, ens trobem amb un esperit solidari i que genera amistats allà on altres camins no ho farien. A dalt d'un cim o en la marabunta d'una cursa, el respecte pel conjunt i la reducció de la individualitat com el màxim valor són arguments més que suficients per poder traçar una línia entre l'esport i les activitats que desenvolupen organitzacions com AsF o, en general, associacions de professional 'sense fronteres'.

Implicació. Els professionals s'han d'implicar per mantenir la seva professionalitat, no poden viure al marge del que està passant. En aquest sentit, penso que quan una professió genera una organització no governamental i es capaç de treballar objectius que com a tal té, és l'element que demostra la modernitat i maduresa de la professió en aquell país. Així, el cas d'AsF representa per la professió d'arxivers i gestors documentals una porta de solidaritat amb altres pobles que requereixen suport. I ho fa de forma solidari, amb un elevat grau d'implicació dels professionals que miren com es pot ajudar a d’altres amb les eines que tenim, amb generositat i sense demanar contraprestacions. 


Com la implicació de tots els voluntaris i organitzadors de la Jean Bouin que són una part vital per l’èxit d'una cursa que fa moure més de 35.000 cames al llarg de tot un matí per una ciutat com Barcelona. Sense aquest implicació ni les VI Jornades d'AsF ni la Cursa Jean Bouin haguessin arribat a la meitat de l’èxit que penso han tingut. I en aquest sentit només es pot felicitar als responsables i a tots els que hi ha participat en la seva organització.
 
Per tant, un acte ha de comptar amb un equip d'organitzadors motivat i amb un alt grau d'implicació i, a més, presentar uns continguts atractius i que donin resposta a les inquietuds esportives o culturals o professionals dels ciutadans a qui s'adreça l'acte. I una recomanació per als professionals dels arxius, hi ha la possibilitat de donar suport a altres professionals d'arreu del món que estan en circumstàncies crítiques i diferents a través d'organitzacions com AsF i si volem ser solidaris, 'facta non verba'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada